Kemo vastagbélrák. Vastagbélrák: 2 műtét, kemoterápia (jelige: málna) | Rákgyógyítás

A vastagbélrák kezelésével járó lehetséges mellékhatások

kemo vastagbélrák

Terápiák Végbélrák-kemoradioterápia: a kemoterápia és a sugár kombinációja A kemoterápia és a sugárterápia kombinációja kemoradioterápiamelyet a végbélrák műtéte kemo vastagbélrák alkalmazhatnak, különösen hatékony a végbélrák kezelésében. A kemoradioterápia elősegíti a végbéltumor méretének csökkentését, amely ily módon hatékonyabban távolítható el az operációval, illetve csökkenti a végbélrákokra jellemző későbbi helyi kiújulás kockázatát.

kemo vastagbélrák

A kemoterápiás szerek adásának célja az eredeti elsődleges, primer tumoron kívül terjedő daganatsejtek elpusztítása, illetve szaporodásuk lassítása.

A sugárterápia radioterápia pedig nagy kemo vastagbélrák sugárnyaláb segítségével pusztítja el a daganatsejteket a szervezet egy adott területén.

Vastagbélrák: 2 műtét, kemoterápia (jelige: málna)

Jellemző, hogy a végbélben rektumban lévő tumort — valamint a közelében lévő nyirokcsomókat, amelyekre a tumor átterjedhetett — nehezebb teljes mértékben eltávolítani, mint a vastagbélben lévő tumorok legnagyobb részét. Ezért jön szóba a kemoterápia és a sugárterápia kombinációjának a műtét előtti alkalmazása akkor, ha nincsenek távoli áttétek vagy a távoli áttétek sebészi eltávolítására van esély.

kemo vastagbélrák

Ha a kemoterápiát és a sugárterápiát nem műtét előtt alkalmazzák, akkor a beteg kaphatja a műtét után adjuvánsan is azzal a céllal, hogy a kezelés csökkentse a végbéldaganat kiújulásának és a távoli áttétek képződésének kockázatát. A kemoradioterápia általában egy öt héten át tartó kezelési folyamat. A medence területére adott besugárzás radioterápia mellékhatásai közé tartozik a hasmenés, hasi nyomásérzés vagy kellemetlen érzés a végbél területén, égő érzéssel kísért vagy gyakoribb vizelés, bőrirritáció, hányás és fáradtság, valamint a szexuális működéseket érintő mellékhatások.

kemo vastagbélrák

A radioterápia megkezdése előtt ezért mindig át kell beszélni a kezelőorvossal, hogy mire kell felkészülni, illetve hogyan lehet enyhíteni ezeket a mellékhatásokat.

Kapcsolódó cikkek:.

DÉLELŐTT - A vastagbélrák altípusai - Dr. Pajkos Gábor

Fontos információk