Prosztatarák brachyterápia

Ágoston Pétertől Betegtörténetek dr. A beteg kiválóan érzi magát. Teljesen aktív életet él, beleértve a nemi életet is, a kezelés semmilyen korábbi tevékenységében nem akadályozza.

Hatásos terápia a prosztatarák ellen? Publikálás dátuma Fotó: Thinkstock A hagyományosnál kétszer hatásosabb lehet az alacsony dózisú sugárkezelés, vagyis a brachyterápia a prosztatarák ellen - derült ki egy nagy léptékű, hosszú távú kanadai kutatásból.

Egy ideig az urológus kezelőorvosa nem volt bizalommal a tartós eredményességet illetően, de végül lassan ő is prosztatarák brachyterápia, hogy közös betegünk meggyógyult a brachyterápiától.

Cikkünkben centrumunk uroonkológiai tanácsadója, dr.

Betegtörténetek dr. Ágoston Pétertől

Ágoston Péter oszt meg néhány emlékezetes esetet betegei sikerrel zárult kezeléseiről. Betegtörténetek dr. Ágoston Pétertől részletesen Tovább prosztatarák brachyterápia kérjük kattintson! Műtét helyett sugárkezelés Évekkel ezelőtt egy 64 éves beteg kereste fel rendelésemet, aki a prosztata úgynevezett brachyterápiája közelbesugárzás után érdeklődött.

A prosztata brachyterápia olyan kezelés, amikor a gáton át, tűkön keresztül sugárforrást ültetünk be a prosztatamirigybe.

amely férgekből és parazitákból származik

Ugyan a beteg urológusa csak a műtétet tartotta lehetségesnek prosztatarák brachyterápia ő állapotában — prosztatarák brachyterápia, ez az egyetlen a teljes gyógyulást célzó eljárás ebben az esetben - a beteg utánanézett idegen nyelvű tájékoztatókban is, és azt találta, hogy bizonyos esetekben van másik, teljes gyógyulást célzó, a műtéttel egyenértékű kezelés is: a brachyterápia.

Azt is olvasta az Országos Onkológiai Intézet honlapján, hogy egyedüliként az országban az itt működő sugárterápiás centrumban végzik ezt az eljárást. Az MRI nem mutatott tokon kívüli tumort, de a bal lebenyben, a tok alatt egy 2 centiméteres, kontrasztanyag halmozó elváltozást igazolt, ami valószínűleg megfelelt a tumornak.

A biopsziás minta is a bal oldalról igazolta a daganatot. Áttétet a vizsgálatok szerencsére nem mutattak.

tökmag a bélférgek számára

A betegnél ugyanakkor 2 hónapja hormonterápiát kezdett a kezelőorvosa, amitől hőhullámai voltak, izzadásos rohamokkal, teljesen elvesztette a férfiasságát és zsugorodtak a heréi. Többszöri hosszabb beszélgetés következett, elmondtam a betegnek, hogy valóban elkezdtük a prosztata egyedüli brachyterápiáját intézetünkben.

papilloma nő a szemhéjon

Felvilágosítottam, hogy még csak nyolc kezelést végeztünk, tehát akkor voltunk a módszer tanulási fázisában azóta betegnél végeztük el a kezelést. Elmondtam azt is, hogy a prosztata másik tűzdeléses kezelését már nyolc éve alkalmazzuk, így technikájában hasonló, csak más sugárforrással végzett kezelés tapasztalata van a hátunk mögött.

Hatásos terápia a prosztatarák ellen?

Részletesen megbeszéltük a prosztata brachyterápia előnyeit rövid, kétnapos kórházi tartózkodás, elenyésző arányú bél-mellékhatás, ami a külső sugárkezeléshez képest óriási előny, mérsékelt erekcióra gyakorolt hatás és prosztatarák brachyterápia akár három hónapig fennálló, irritatív vizelési panaszok, a beültetett sugárforrással járó minimális, környezetre ártalmatlan sugárzás. Természetesen őszintén megbeszéltük azt is, hogy a radikális műtét onkológiailag ugyanolyan eredményes, mint a brachyterápia vagy a külső besugárzás, a különbségek a mellékhatásokban és a kezelés körülményeiben lehetnek.

Elmondtam azt is, hogy a hormonterápiát fel kell függeszteni, hiszen nem szükséges — bármilyen kuratív terápiát, akár műtétet, akár sugárterápiát választ, azok teljes gyógyulást hoznak hormonkezelés nélkül is az ő esetében.

A beteg hosszas gondolkodás után a brachyterápiát választotta. Mindössze két napot volt a kórházban.

A hormonterápiáját elhagytuk. Hőhullámai megszűntek, nemi aktivitása visszatért.

paraziták székletének mikroszkópos vizsgálata

Nagy kihívás volt ez nekünk is: nemcsak a betegnek kellett gyógyulást nyújtani, de magunknak és az őt kezelő urológusnak prosztatarák brachyterápia bizonyítani, hogy a szervre lokalizált prosztatatumor kezelésében a műtét mellett a prosztata brachyterápia ugyanolyan kiváló gyógyító módszer.

Mindezt a Magyarországon mindössze nyolcadik esetben. Elvégeztük a brachyterápiát a betegnél, ennek immár hat éve. A PSA-szintje 0 körüli, gyógyszert nem szed, már csak évente jár kontrollra, és mindig a környékükről származó finom szekszárdi vörösborral köszöni meg, milyen hálás, hogy ezt a kezelést választhatta.

Brachyterápia vagy műtét?

Büszke vagyok rá, hogy ezt a módszert én indíthattam el Magyarországon! A választás Egy fiatal 48 évessportos férfi érkezett hozzám feleségével konzultációra. Leleteiből kiderült, hogy prosztatadaganatot diagnosztizáltak nála. Sajnos az MRI-vizsgálat alapján úgy tűnt, hogy a daganat meghaladta a prosztata tokját, és már a környező szövetekbe terjedt.

giardia kat mens

Ugyanakkor áttétet szarvasmarhák helmintás fertőzései mutattak a vizsgálatok. Számos orvossal konzultált már a beteg.

  • Поначалу, когда он только вызвался помогать, октопауки выражали сомнения в том, что он может быть полезен при своих ограниченных способностях.

Egyeztetett sebészekkel is, akik közül volt, aki lebeszélte a műtétről radikális prosztataeltávolítás. Mások műtétet javasoltak, bár őszintén elmondták: kérdéses, hogy a radikális műtéttel a teljes tumort el tudják-e távolítani, és valószínűsítették, hogy utókezelésre is szükség lesz.

Fontos információk