Vashiányos vérszegénység

Vashiány - tájékoztató oldal nőknek

Vashiányos vérszegénység A vashiányos vészegénység nem önálló betegség, hanem inkább egy tünet, amelynek hátterében több ok is állhat.

  • Vashiányos vérszegénység étrendje - huhuhu.hu
  • Hpv szemölcs könyök

A probléma a tünetek alapján már erősen gyanítható, az orvosok hamar gondolnak rá, ha valaki fáradékonyságra és gyengeségre, fejfájásra és szédülésre panaszkodik. Jellegzetes tünet a sápadtság és a fokozott szívdobogás-érzés, de ilyen a torokszorítás, a torokban lévő gombóc érzete is.

Ezek a panaszok azért alakulnak ki, mert a vashiány a szervezetben lévő vas 60 százaléka a vörösvérsejtek hemoglobinjában van miatt csökken a hemoglobin és a vörösvérsejtek mérete, és így a vér oxigénszállító képessége. Emiatt nem jut elegendő oxigén a sejtekhez. Keresni az vashiányos vérszegénység A vas szintje több ok miatt is csökkenhet a szervezetben.

vashiányos vérszegénység

A növényi étrendből például kisebb mértékben szívódik fel a vas, mint a húsokból, így a vegetáriánus diétán levők nők hajlamosak vashiányos vérszegénységre. Mivel a vas felszívódása a bélcsatornából történik, a bélcsatorna betegségeinél már eleve zavart szenvedhet ez a folyamat. Ez klasszikusan vékonybél-betegségeknél szokott előfordulni.

Mi a vashiányos vérszegénység?

Okozhat vashiányt az is, ha a gyomor gyulladásai miatt savhiány alakul ki. Ez azért gond, mert az emberi táplálékban lévő vasvegyületek a gyomor savas közegében kerülnek oldott állapotba.

  • Vashiányos vérszegénység tünetei és kezelése - HáziPatika
  • Chisinau paraziták elemzése

Extrém esetben akár bélférgesség is vezethet vashiányhoz. Okozhat vashiányt az is, ha a szervezet valami miatt vért, és azzal együtt vasat veszít. Nőknél ennek hátterében állhat a menstruáció és a szülés során történő vérveszteség.

Termékajánló

Felléphet vashiány terhesség és a szoptatás alatt is: ilyenkor nem konkrét vérvesztés történik, de a rendelkezésre álló vas nem vashiányos vérszegénység elégíti ki a szükségleteket.

Gyermekeknél és tizenéveseknél a hirtelen növekedés miatt nőheti túl az igény a bevitelt. Felnőtteknél vashiányos vérszegénységet okozhat valamilyen emésztőszervi, gyomor- és bélrendszeri vérzés is.

Pótolni a vasat A vashiányos vérszegénység megállapításához ismerni kell a laborértékeket, emiatt az orvosok vérvételre küldik betegeiket.

vashiányos vérszegénység

Az eredményekből már következtetni vashiányos vérszegénység arra is, hogy a probléma hátterében mi állhat. Egyes természetes gyógymódok a pinwormák ellen gyermekeknél — ha gyomor- és bélrendszeri vérzésre gyanakszanak — szükség lehet endoszkópos vizsgálatra is.

EXTRA AJÁNLÓ

Maga a kezelés mindig a kiváltó októl függően történik. Például ha felszívódási zavar áll a háttérben, ki kell deríteni, hogy azt milyen betegség okozza, majd azt kell kezelni.

vashiányos vérszegénység

Persze ezzel párhuzamosan gondoskodni kell a vaspótlásról is. Felszívódási zavar esetén átmenetileg injekciós vaskészítmény adására is szükség lehet.

Vérzés okozta vashiánynál fontos, hogy ez olyan készítménnyel történjen, amelyik jól felszívódik.

vashiányos vérszegénység

A vas felszívódását a C-vitamin segíti, ezért érdemes a vastabletták mellé azt is szedni. A legújabb ajánlás szerint a vastablettákat elegendő csak reggel és kétnaponta szedni, hogy azzal elkerüljék a gyomor-bélrendszeri mellékhatásokat. A hemoglobinszint emelkedése három hétnél előbb nem várható, ezért a vérképet sem érdemes előbb ellenőrizni.

Fontos információk