Hasnyálmirigyrák cukorbetegeknél, Pancreaselégtelenség cukorbetegekben – cukorbetegség pancreasbetegekben

A cukorbetegség és a hasnyálmirigy-daganat kapcsolata

Még több termék Egyre gyakoribb a hiperinzulinémia A hiperinzulinémia, vagyis amikor a hasnyálmirigy több inzulint termel, mint amennyi kell ahhoz, hogy a vérből a sejtekbe szállítsa a cukrot.

hasnyálmirigyrák cukorbetegeknél

A kóros állapot az elhízott emberek több mint egyharmadánál fennáll, de étrenddel és megfelelő életmóddal kezelhető.

A hiperinzulinémia és a mellrák között korábban már találtak összefüggést a kutatók, de a hasnyálmirigyrák esetében ennél is erősebb a kapcsolat.

hasnyálmirigyrák cukorbetegeknél

A szakértők hasnyálmirigyrákra hajlamos egereket kereszteztek olyan egyedekkel, melyek genetikailag képtelenek növelni az inzulintermelést. A rágcsálókat egy évig olyan étrenden tartották, ami növeli az inzulinszintet, és elősegíti a hasnyálmirigyrák kialakulását. Hasnyálmirigyrák cukorbetegeknél csökkentett inzulinszintű egereknél már egy év után kimutatták, hogy védettek a hasnyálmirigyráktól.

hasnyálmirigyrák cukorbetegeknél

Kevesebb inzulin, nagyobb védettség Johnson szerint a kevesebb inzulin azt jelenti, hogy csökkent a hasnyálmirigyrák kialakulásának valószínűsége. Kopp pedig hozzátette, hogy munkatársaival arra jutottak, hogy egérkísérleteik az emberekre nézve is helytállóak.

hasnyálmirigyrák cukorbetegeknél

Már csak azért is, mert az egerek esetében ugyanazt a mutációt használták, mint ami a hasnyálmirigyrákos emberek közel kilencven százalékánál előfordul. A kutatók a jövőben azt vizsgálnák, hogy a túlzott inzulintermelés csökkentésével hatékonyan befolyásolható-e a hasnyálmirigyrák későbbi stádiuma.

hasnyálmirigyrák cukorbetegeknél

Fontos információk