Hasnyálmirigyrák okai, A hasnyálmirigyrák tünetei

A hasnyálmirigyrák tünetei, okai, kezelése

Nemzetközi harmadik fázisú klinikai vizsgálat indul a hasnyálmirigyrák hipertermiával való kezelésének vizsgálatára A hasnyálmirigyrák okát jelenleg még nem ismerjük, mint ahogy azt sem tudjuk megmagyarázni, hogy az egyik ember miért lesz hasnyálmirigyrákos, a másik pedig miért nem.

hasnyálmirigyrák okai

Az azonban bizonyos, hogy ez a rákféleség hasnyálmirigyrák okai ragályos, tehát egyik hasnyálmirigyrák okai a másiktól nem kaphatja meg, még közvetlen érintkezés útján sem. Jóllehet a hasnyálmirigyrák okát nem ismerjük, számos olyan tényező ismert, amelyekről jól tudjuk, hogy a hasnyálmirigyrák előfordulásának gyakoriságát nagymértékben befolyásolják.

hasnyálmirigyrák okai

Ilyen mindenekelőtt a dohányzás. Dohányosokban háromszor, egyes adatok szerint pedig ötször gyakoribb a hasnyálmirigyrák előfordulása, mint a hasonló korosztályú nem dohányosokban.

Ezzel kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy kísérleti állatokban ismert kémiai rákkeltőkkel - olyanokkal, amelyek a dohányfüstben is előfordulnak - kísérletesen hasnyálmirigyrákot tudnak előidézni. A dohányzós abbahagyásával tehát jelentősen csökkenthetjük annak esélyét, hogy hasnyálmirigyrákban betegedjünk meg.

hasnyálmirigyrák okai

Arra is vannak adatok, hogy a sok hús fogyasztása által jellemzett magas zsírtartalmú táplálkozás szintén növeli a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázatát.

Számos közleményben kockázatnövelő tényezőként említik még a mértéktelen alkohol- és kávéfogyasztást. Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

hasnyálmirigyrák okai

Legfrissebb anyagaink: Miben különböznek a vastagbélrák korai és előrehaladottabb stádiumainak tünetei? Miben térnek el leginkább a végbélrák és a vastagbélrák tünetei?

hasnyálmirigyrák okai

Fontos információk